Stała współpraca i HACCP
Klientom instytucjonalnym i biznesowym proponujemy stałą współpracę, realizowaną zgodnie z wymogami systemu HACCP, a także normami GMP i GHP. Tyczy się to przede wszystkim podmiotów przetwarzających żywność, a zatem: stołówek, szkół, hoteli, restauracji, bufetów itp, ale nie tylko.
Dzięki stałej współpracy nie muszą się Państwo martwić o kwestię monitorowania i zwalczania szkodników w Państwa obiekcie – my się tym zajmujemy.
Realizujemy wizyty kontrolne, podczas których sprawdzamy stan wszystkich stacji monitoringowych i uzupełniamy ich wkłady (truciznę, lepy, feromony, atraktanty). Każdorazowo sprawdzamy także stan sanitarny i techniczny obiektu i w razie konieczności rekomendujemy wprowadzenie niezbędnych zmian lub napraw. Pilnujemy terminów, sporządzamy niezbędną dokumentację, służymy stałym doradztwem i konsultacjami.
GMP – Good Manufacturing Practice – w skrócie to normy stanowiące połączenie procedur realizowanych w trakcie produkcji kontroli i nadzoru nad nią.
W praktyce naszą rolą jest stała i kompleksowa realizacja usług DDD w Państwa obiekcie, aby zapewnić pełnej bezpieczeństwo produkcji.
GHP – Good Higienic Practice – to natomiast reguły dotyczące spełnienia wymagań sanitarno-higienicznych na każdym etapie produkcji. Realizując te normy odpowiadamy za skuteczne zabezpieczenie zakładu przed insektami i gryzoniami i stałą kontrolę ich obecności w Państwa obiekcie.
Normy GMP i GHP zawsze poprzedzają a następnie uzupełniają wprowadzenie HACCP – Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Celem tego systemu jest zagwarantowanie bezpieczeństwa żywności (w szczególności mamy tu na myśli bezpieczeństwo zdrowotne). Z punktu widzenia branży DDD kluczowe w systemie HACCP jest określenie zagrożeń biologicznych i chemicznych w Państwa obiekcie, ich ocena wraz z szacunkiem ryzyka pojawienia się, a na końcu opracowanie i stałe wdrażanie metod ich minimalizacji lub wręcz eliminacji.
W praktyce nasza praca w zakładzie wdrażającym system HACCP wygląda tak:
- opracowujemy system stałego monitorowania szkodników i natychmiastowego usuwania ich w razie pojawienia się. Monitoring odbywa się z pomocą stacji monitorujących (stacje deratyzacyjne, detektory owadów, lampy owadobójcze).
- Dokonujemy ogólnego audytu budynku z naciskiem na wejścia, okna i inne otwory (także wentylacyjne, kanalizacyjne i dachowe). Rekomendujemy ich minimalizację i odpowiednie zabezpieczenie tych niezbędnych.
- Rekomendujemy zabezpieczenie obiektu przed ptakami, które również są szkodnikami!
- Rekomendujemy usunięcie z ogólnodostępnych miejsc otwartej żywności.
- Współopracowujemy z Państwem system kontroli przyjmowanych surowców i półproduktów.
- Szkolimy Państwa zespół z zakresu stosowania się do norm sanitarnych pod kątem DDD
i działania środków biobójczych, tak aby każdy pracownik rozumiał specyfikę i istotę naszej pracy. - Wszystkie prace są przez nas dokumentowane poprzez protokoły wykonania usług DDD, które są ważnymi dokumentami dla instytucji kontrolnych.
Wdrażanie norm GMP/GHP i HACCP od 1 stycznia 2004 roku jest prawnie wymagane a jego stosowanie opisuje m. in. Ustawa z dnia 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Zachęcamy wszystkie przedsiębiorstwa, w szczególności te, których przedmiot działalności ma ścisły związek z żywnością, do nawiązania stałej współpracy. Jej warunki i zakres są każdorazowo ustalane z Państwem.