Normy jakości a DDD – ogólne informacje

Normy jakości a DDD – ogólne informacje

GMP/GHP, HACCP, QACP, ISO 9000, TQM – to wszystko normy jakości, które funkcjonują w bardzo szeroko rozumianej branży spożywczej. Dlaczego chcemy o nich mówić? Ponieważ ich wdrażanie obejmuje również regularne realizowanie usług DDD.

Na temat każdej z tych norm można napisać serię samodzielnych artykułów, dlatego skupimy się tu tylko na podstawowych, kluczowych informacjach.

GMP/GHP – to swego rodzaju wyjątek na naszej liście, ponieważ nie są to normy jakościowe sensu stricto, a raczej zbiór reguł, których efektywne wdrażanie jest absolutnie niezbędne, aby można było mówić o wprowadzaniu kolejnych norm z listy do naszego przedsiębiorstwa. GMP to z języka angielskiego Good Manufacturing Practice, czyli Dobra Praktyka Produkcyjna. Stanowią to jak sama nazwa wskazuje przede wszystkim procedury w procesie produkcji żywności, ale GMP obejmuje również ciągłą kontrolę tego procesu. GMP gwarantuje nam, że proces produkcyjny przebiega bez żadnych zmian, usterek czy strat w jakości, a zatem końcowy produkt jest dokładnie taki jak tego oczekujemy.

GHP natomiast to Good Higienic Practice, czyli Dobra Praktyka Higieniczna. Pod GHP możemy wpisać normy i procedury sanitarne i higieniczne obowiązujące w danym zakładzie. Co ważne, nie chodzi po prostu o rozpisanie kiedy należy myć ręce, albo, że należy się przebierać w strój roboczy przed rozpoczęciem pracy. To kompleksowy zestaw norm obejmujących szerokie zagadnienia (od otoczenia obiektu, przez obchodzenie się z urządzeniami i maszynami, procesy czyszczenia i dezynfekcji a także higieny pracowników, na zabezpieczeniu obiektu przed szkodnikami kończąc), podzielonych zgodnie z przebiegiem procesu produkcji. Normy te powinny być spisane, konsekwentnie realizowane a wszyscy pracownicy biorący udział w procesie produkcji powinni być przeszkoleni w zakresie ich stosowania.

Dopiero gdy w naszym zakładzie normy GMP/GHP są skutecznie stosowane można rozpocząć wdrażanie systemu HACCP. HACCP, czyli Hazard Analysis and Critical Control Points– System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Głównym celem tego systemu jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności. I jest to o tyle istotne, że inne normy, czyli QACP, ISO i TQM wcale się na tym nie koncentrują! Spójne wdrażanie HACCP i norm GMP/GHP gwarantuje bezpieczeństwo produkowanej i przetwarzanej przez nas żywności.

Bardzo pokrewny do systemu HACCP jest system QACP, czyli Quality Assurance Control Point System, czyli System Zapewniania Jakości Punktów Kontroli. System ten jest bardzo zbliżony do HACCP i podobny we wdrażaniu, ale jego idea nie koncentruje się na bezpieczeństwie żywności, a na jej jakości (choć ciężko powiedzieć, żeby kwestie te były rozdzielne…).

Kolejnym systemem koncentrującym się na jakości jest ISO 9000. Wdrożenie tego systemu polega na opracowaniu własnych standardów jakości i ich wdrażania, a także zapewnienia ich pełnej powtarzalności. Ostatni system, zbliżony do ISO 9000 to TQM, czyli Total Quality Management. Celem tego systemu również jest jakość, ale rozumiana przez pryzmat korzyści finansowych firmy a nie zdrowotnych czy prestiżowych. TQM ma zapewnić efektywną pracę całego zakładu a w efekcie – satysfakcję klientów.

W praktycznie każdej z tych norm usługi DDD pełnią istotną rolę, szczególnie w normach GMP/GHP i HACCP, ponieważ te koncentrują się na bezpieczeństwie żywności. Normy te bardzo wyraźnie mówią, że zakład produkcyjny, pracownicy, poszczególne pomieszczenia, magazyny, środki transportu i przyjmowane do zakładu półprodukty muszą być wolne od szkodników. Bo tylko żywność wolna od wpływu jakichkolwiek szkodników jest bezpieczna dla konsumentów. Jak zatem o to zadbać?

W tym celu w ramach implementacji wymienionych norm jakościowych opracowujemy system stałego monitorowania szkodników i natychmiastowego usuwania ich w razie pojawienia się. Monitoring odbywa się zgodnie z wytycznymi z pomocą stacji monitorujących (stacje deratyzacyjne, detektory dezynsekcyjne). Na początku naszej pracy dokonujemy ogólnego audytu budynku z naciskiem na wejścia, okna i inne otwory (także wentylacyjne, kanalizacyjne i dachowe). Rekomendujemy ich minimalizację i odpowiednie zabezpieczenie tych niezbędnych. Współopracowujemy z Państwem system kontroli przyjmowanych surowców i półproduktów. Szkolimy Państwa zespół z zakresu stosowania się do norm sanitarnych pod kątem DDD i działania środków biobójczych, tak aby każdy pracownik rozumiał specyfikę i istotę naszej pracy. W efekcie nasze wysiłki dają skuteczne zabezpieczenie obiektu przed szkodnikami.

Tutaj tylko zaznaczyliśmy temat i omówiliśmy najczęstsze normy jakości, do których chcą stosować się przedsiębiorstwa produkujące i przetwarzające żywność. W kolejnych wpisać będziemy mówić dokładniej o różnych aspektach tego zagadnienia.

Obszar naszego działania to dzielnice Warszawy:
Bemowo, Białołęka, Bielany, Mokotów, Ochota, Praga Południe, Rembertów, Śródmieście, Targówek, Ursus, Ursynów, Wawer, Wesoła, Wilanów, Wola, Włochy, Żoliborz,
a także wszystkie okoliczne miejscowości, m. in:
Piaseczno, Łomianki, Konstancin Jeziorna, Pruszków, Marki, Wołomin, Zielonka, Ząbki, Izabelin, Józefów, Raszyn, Piastów i inne.

Zadzwoń już dzisiaj i pozbądź się szkodników ze swojego otoczenia!

Siedziba główna:

Purity:Pests ul. Sarmacka 16/116
02-972 Warszawa, woj. mazowieckie

Michał Żołądkowski
Telefon: +48 660 750 341

E-mail: biuro@puritypests.pl
E-mail: michal.zoladkowski@puritypests.pl
E-mail: polska@puritypests.pl

Regulamin strony | Polityka prywatności

Potrzebujesz pomocy ze szkodnikami?

Jesteśmy do Państwa dyspozycj:

  • 9:00 - 18:00   Poniedziałek
  • 9:00 - 18:00   Wtorek
  • 9:00 - 18:00   Środa
  • 9:00 - 18:00   Czwartek
  • 9:00 - 18:00   Piątek

Vector Illustration by www.Vecteezy.com

Back to Top